Szerződéskötés, kivitelezés
Nekünk, a Ribányi Építőipari Kft-nek, mint generálkivitelezőnek alapvető feladatunk az előkészítéstől az épület átadásáig, hogy Neked, építtetőnek bemutassuk lehetőségeidet, folyamatos egyeztetés mellett készítsük el a tervezési előírásoknak és elvárásaidnak megfelelő engedélyezési tervdokumentációt, amelynek pénzügyi vonzataival már a tervezés alatt kalkulálni tudsz! Hiszen a vázlattervek elkészítésével, a falrendszer, az anyagok kiválasztásával szerződésszinti árajánlatot kapsz tőlünk, hogy lásd mennyi az általad elképzelt ház vállalási ára. Pénzügyi lehetőségeid és a műszaki szempontok illetve igényeid összecsiszolásával készül el az építési engedélyes tervdokumentáció. A tervek beadása után folyamatos kapcsolatot tartunk fenn az engedélyező hatósággal, és -ha szükséges- ezzel párhuzamosan elindítjuk a kiválasztott banknál a finanszírozási ügymenetet is.
Itt néhány szó erejéig álljunk meg. Kétféle pénzügyi forráskiegészítést tudunk ajánlani a velünk kapcsolatban álló bankok segítségével. Lakásépítési hiteleket és lakáslízinget. Állami lakásépítési kedvezményt (szocpolt) csak lakáshitel esetében lehet figyelembe venni, lízing esetében nem.
Ezt hamar világos lesz, ha megérted a két finanszírozási rendszer közötti különbséget.
Lakásépítési hitel esetében a ház és a telektulajdonos a kezdetektől te vagy, ezért ez az állami támogatás -jogosultság esetén- természetesen igénybe vehető, míg lakáslízing esetében a tulajdonképpeni építtető a bank lesz, a lízingfolyósítás lejárta után száll csak át a te tulajdonodba a ház. Ebben az esetben ezért nincs mód szociálpolitikai kedvezmény igénybevételére. Viszont van más, ami miatt érdemes foglalkozni vele. Előnye a kedvezőbb havi részletekben jelenik, amelyek 10-15%-kal kedvezőbbek, mint kölcsönfolyósítás esetén. Másrészt az önerő sem kell, hogy elérje a hiteleknél szükséges 30-40%-át a költségvetésnek, egyes esetekben akár önerő nélkül is neki lehet kezdeni az építkezésnek!
Minden eset egyedi, ezért a pénzügyi finanszírozás kérdése a személyes találkozások, illetve a banki visszajelzések alapján alakul. Mindezt a folyamatot ezért érdemes az engedélyeztetés szakaszában elindítani.
A jogerőre emelkedett engedély birtokában, az építés megkezdésének bejelentése napján az alap kitűzése után kezdődhet meg végre a kivitelezés a kiviteli tervek birtokában. Általános esetben ezek az előkészítő feladatok a tervezéstől az első kapavágásig megközelítőleg 85-90 napot ölelnek fel. Ez sok idő, de tudnod kell, hogy az engedélyezési eljárás lefolytatására 60napja van az illetékes építési hatóságnak, amit általában ki is használnak, ezen felül 15 nap a jogerőre emelkedés ideje is ide számítandó! Képzeld el, hogy ugyanennyi ideig tart a teljes kivitelezés is! Érdekesek az arányok, ugye?
A kivitelezést igényeidnek megfelelően választhatod meg a kulcsrakész/fűtéskész/szerkezetkész módok közül, de egyéb készültségi fokú vállalásra is nyitottak vagyunk, igényeidnek megfelelően.

Néhány tájékoztató adat a készültségi fokok számolható bekerülési költségeihez, lakható, azaz hasznos alapterületre vetítve:

Szerkezetkész készültségi fok: 50.000.- Ft/m2 - 70.000.- Ft/m2 ÁFA-s áron

Szerkezet kész műszaki tartalom:
 • Épülethatároló- és válaszfalak
 • Falak szigetelése
 • Fafödém
 • Tetőszerkezet

Fűtéskész készültségi fok: 100.000.- Ft/m2 -130.000.- Ft/m2 ÁFA-s áron

Fűtés kész műszaki tartalom:
 • Szerkezet kész állapot
 • Tetőfedés, bádogozás (Azurro betoncserép, alumínium ereszcsatorna)
 • Átszellőztetett tégla előtétfal
 • Födém hőszigetelése
 • Gipszkarton álmennyezet
 • Külső nyílászárók (Gealan 5 légkamrás műanyag ablak k=1,1 W/m2K)
 • Leier elemes kémény
 • Víz-, gáz-, központi fűtés (turbó gázkazán, radiátor és padlófűtés, szaniterek)
 • Villanyszerelés Prodax kapcsolókkal
 • Aljzat hőszigetelés
 • Aljzatbeton

Kulcsrakész készültségi fok: 120.000.- Ft/m2 -160.000.- Ft/m2 ÁFA-s áron

Kulcsrakész műszaki tartalom:
 • Fűtés kész állapot
 • Homlokzatvakolat, színes nemes vakolattal
 • Terasz aljzatbetonozása
 • Hideg- és meleg burkolatok (csempe, járólap, parketta, terasz járólap)
 • Külső- belső könyöklők (kívül márvány, belül műanyag)
 • Beltéri ajtók
 • Belső diszperziós festés
 • Eresz lambéria mázolása

A tájékoztató adatok és a műszaki tartalom nem tartalmazza az alapozás vagy fogadószint árát, az mindig egyedi a telek lejtése, a talaj minősége, a lábazat magassága miatt. Ennek értéke egy átlagos 100 m2 -es ház esetében hozzávetőlegesen15.000.- Ft/m2 -re tehető.
Kulcsrakész építés esetén három, meglévő és terhelhető vasalt alaplemez esetén két hónappal a kezdést követően beköltözhetsz hőn áhított új otthonodba.
Ha "zöldmezős" a beruházás, akkor az épület pontos helyének kitűzése és a hatóságoknak az építés megkezdésének bejelentése után az sávalapok, majd a lábazati falak elkészítésével kezdődik a munka, kihagyva a közműbekötések helyét. Ezután a vasalt aljzatbeton elkészítse következik. Ennek a munkarésznek pontos elvégzése elengedhetetlen a későbbi szerkezeti feszültségek és falpanelrepedések elkerülése érdekében. A kész, lehúzott aljzatot utókezelni kell, nehogy szilárdságát veszítse, nehogy "megégjen" a beton. Az utókezelési időszak alatt kerül legyártásra a panel, a korábban elkészített gyártmánytervek alapján. A megkötött betont a falállítás előtti napokban az előírásoknak megfelelően vízszigeteljük, majd felrajzolásra kerülnek a falak helyei, és a panelek fogadására és rögzítésére szolgáló "L" vasak is ledübelezésre kerülnek. Ez az első pillanat, amikor már bejárhatod otthonod, igaz, most még csak virtuális falakkal határolva. De nem kell sokáig várnod, hogy a falak is álljanak. Pár nap és megérkeznek paneljeid, amelyek általában egy délelőtt alatt a helyükre kerülnek. Eddig a pillanatig az első kapavágástól számítva megközelítőleg egy hónap telik el, és a beköltözésig már csak két hónapot kell várnod.
A panelekkel egyszerre érkezik a tetőszerkezet anyaga is, amely legtöbbször hagyományos ácsolt fedélszékhez és a fa födémgerendázathoz szükséges láng- és gombamentesített I. osztályú fenyőfűrészáru. Kérdezheted, hogy ha gyorsház, akkor miért nem kizárólag kész, szeglemezes tartóval dolgozunk? Mert építménye válogatja. Kis (6,00-6,50m) fesztávig nem költséghatékony rácsos tartós tetőt építeni, nincs szükség belső főfalra, ezért nincs olyan költség, amit megspórolhatnánk így neked. Efölötti fesztáv esetében természetesen gazdasági vizsgálatot végzünk, hogy melyik tetőépítési mód a kedvezőbb. Ez függ többek közt az építés helyétől, a tetőalaktól, a hajlásszögtől, a tető anyagától is, és természetesen ha a szeglemezes tető a kedvezőbb, mi sem természetesebb annak a telepítése.
A tetőszerkezet elkészülte után tetőfólia, ellenléc, lécezés, tetőfedés majd a bádogos munkálatok következnek. Eközben kerül felfalazásra a kémény is. Ez két héttel a falállítás után többé-kevésbé elkészül, és máris tető alá került a házad. A gépészeti alapszerelés, az aljzat hőszigetelése, majd az aljzatbeton készítése követi egymást, ami után a villanyszerelés első fázisa történik meg. A falpanelekben előre -előzetesen megbeszélten és igényeidnek megfelelően- elhelyezett gégecsöveken behúzzák a kábelezést és a padlásszinten, a födémgerendákon rögzített dobozokban készülnek el az elektromos csatlakozások. Majd a függesztett álmennyezet elkészítése, a födém hőszigetelése történik. Ezzel párhuzamosan kerülnek helyükre a nyílászárók és ezután folytatódnak a külső homlokzatképző munkálatok. Az előtétfal felfalazása, a festett ereszdeszkázat szegelése, az esőcsatorna ejtőcsöveinek, majd a külső és belső könyöklők elhelyezése után külsőben a homlokzatvakolat és a nemesvakolat felhordása következik. Classic falrendszer esetében előtétfal helyett a panelre üvegszövet erősítésű műanyagvakolatú dryvitrendszer kerül igény szerint 5-10 cm vastagságban. A belső munkálatok ekkortájt a szaniterek elhelyezésénél, a burkolás, a falak belső oldalának teljes felületű glettelésén túl, a belső festés, a gépészet és villanyszerelés befejezésénél és a belső ajtók elhelyezésénél tart már.
Tulajdonképpen mi készen is vagyunk, már csak neked kell beköltözni!
Ezután következik a ház használatbavételi engedélyezési eljárásának lefolytatása, az új épület feltüntetése a földhivatali térképeken. Ha hitelt kellett intézni az építkezés finanszírozásához, akkor az utolsó részlet folyósítása csak ezen hivatalos elemek elkészülte után lehetséges. Ha szükséges, ekkor készülnek el az egyéb kültéri munkák is, természetesen csak a munkák elvégzéséhez megfelelő évszak vagy időjárás esetében. A munka végén pedig átnyújtjuk Neked az általunk kiadott "Ribányi Készház Igazolást", amely tartalmaz minden fontosabb információt a házad technikai adatairól, és a garanciális időtartamokról, hogy megértsd mi melletted maradunk a kivitelezés végeztével is!
Az általunk alkalmazott és felhasznált építőanyagok mindegyike a 21. század követelményeinek megfelelő, az alkalmazott Jövő-Háza falpanelek pedig ÉME engedéllyel rendelkeznek, ahogy ez napjainkban természetes, sőt a 3/2003. (I.25.) BM-GKM-KvVB rendelet 3. § (2) bekezdése szerint kötelező érvényű is!

"Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van."
A jóváhagyott műszaki specifikáció a rendelet fogalom-meghatározása szerint "valamely arra jogosult szervezet által jóváhagyott és közzétett műszaki dokumentáció, amely tartalmazza a termékre vonatkozó műszaki követelményeket és rendszerint az alkalmazási feltételeket, továbbá a termék megfelelőség igazolásának módozatait is".
A rendelet szerint műszaki specifikáció lehet:
a) magyar nemzeti szabvány, ezen belül a honosított harmonizált szabvány:
b) az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően az európai műszaki engedély (ETA)
c) az építőipari műszaki engedély (ÉME)


Az ÉMI által minősített falszerkezeteink a mosonmagyaróvári Jövő-Háza üzemeiből érkeznek kizárólagos márkakivitelezői szerződésünk keretében. Ennek értelmében a honlapon leírt és taglalt rendszert Dél-Dunántúlon egyedüliként de országosan nem korlátozva a Ribányi Mérnöki Iroda illetve a Ribányi Építőipari Kft. telepítheti és építheti. Ez a kizárólagosság garantálja számodra a szakértelemmel épített ház biztonságát, és a megbízható partnerkapcsolatot is.

Ha pedig annyira meg lennél velünk elégedve, úgy az alábbi munkák elvégzésében is szeretnénk magunkat figyelmedbe ajánlani:
 • Kerítésépítés
 • Melléképületek, lugasok, szaletlik építése
 • Közműrákötések
 • Vízóraakna és szennyvíztároló építése, telepítése
 • Parkosítási munkák
 • Klimatizálás
 • Kandallóépítés
 • Grillező, kerti tűzrakó építése
 • Térburkolás, fűbetonozás
 • Elektromos rendszerek (intelligens ház/kamerarendszer/riasztórendszer)
 • Medenceépítés
 • Szauna/infraszauna/gőzkabin telepítés
 • És még megannyi más