Technológia
Remek hőszigetelőképességének köszönhetően a könnyűszerkezetes technológia Észak-Amerika, Nyugat-Európa és Skandinávia után kezd gyökeret verni Közép-Európában is, így hazánkban is egyre elterjedtebb és egyre elfogadottabb építési móddá vált az elmúlt években. Érdemes megjegyezni, hogy Ausztriában az új építésű házak egyharmada már könnyűszerkezetes építésű! Mindez egy olyan országban, ahol az éghajlat miatt jóval nagyobb az igény a jó hőszigetelésű házakra! Ebből már láthatod, anélkül, hogy technikai részletekkel bombáznánk: a könnyűszerkezetes házaknak igen jó hőszigetelése van! De nem ez az egyetlen előnyös tulajdonság. Hát lássuk csak:
 • pontosan és előre kalkulálható költségek
 • kisebb, 20-25%-kal alacsonyabb bekerülési költség
 • gyorsabb kivitelezés,
 • kiváló hőszigetelési érték
 • energiatakarékos üzemeltethetőség 60-95 kWh/m2 szemben a hagyományos házak 160-220 kWh/m2 értékével
 • évszaktól független építés
 • környezetbarát anyagok
 • kisebb környezetterhelés (gondolj csak arra, hogy a kerámia tégla kiégetése mennyi energiát emészt fel!)
 • kevesebb építési hulladék
 • statikailag merevebb, stabilabb szerkezet
 • vékonyabb falakból adódóan nagyobb térkihasználás
 • nincsenek száradási idők
 • lényegesen kisebb páraterhelés az építés utáni időszakban
 • könnyen bővíthető, átalakítható, gyorsabb és olcsóbb belső átalakítási munkálatok
 • kevesebb allergiás panasz
 • könnyűszerkezetes házak élettartama éppúgy 100 év, mint a hagyományos építésű társaié
Ez az építési mód költséghatékonyabb a hagyományos építési módnál, megközelítőleg 20-25% megtakarítást jelent könnyűszerkezetes házat választani. Ilyenkor felmerül a kérdés, ha olcsóbb, akkor ugye rosszabb is? Erre egyértelmű nemmel lehet válaszolni.
Olcsóságának oka gyorsaságában rejlik. Érdemes megnézni a több, mint 100 éves Szabadság híd szegecselt tartószerkezeteit, majd átballagni a Lágymányosi hídhoz és hasonló élőmunka igényes részleteket keresni. Nem találni. Míg korábban a beépítendő anyag volt a drága, mára az élőmunka lett egyre megfizethetetlenebb. Pont ezért olcsóbbak a könnyűszerkezetes házak is, hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy egy 150m2 alapterületű családi ház is elkészíthető 3 hónap alatt!
Az általunk épített házak falai hossztoldott, hőkezelt fa tartószerkezetű nagyelemekből épülnek fel. Ennél a technológiánál a falpanelek üzemi környezetben, előgyártással készülnek. Egy átlagos családi ház összes falpaneljének elkészítése 3-4 munkanap. Ehhez jön még a falállításra szánt fél nap. Az összes munkaidőnk töredéke egy hagyományos ház hasonló építési idejének, elég ha csak felsorolásszerűen jelzünk néhányat a szükséges építőmesteri munkák közül: falazás, nyílászárók elhagyása, falsarok képzés, áthidalók beépítése, falegyen kialakítása, koszorúzás, vakolás...

Hőszigetelési értéke ("k" értéke) 0,18 W/m2K messze felülmúlja a mai kor legmodernebb téglaépítésű falszerkezeteinek hasonló értékeit. A rendszerünkkel azonos vastagságú legmodernebb vázkerámia falazatot feltételezve, annak "k" értéke 0,43 W/m2K. Ez a különbség elég arra, hogy 40-50%-kal alacsonyabb fűtési költségekkel számolhassunk! Gyors számolás és egy ökölszabály alkalmazásával bemutatjuk, hogy ez a két szám közötti különbség mennyibe kerül neked! Az ökölszabály szerint a "k" értékének 10-szeresét véve, megkapjuk, hogy egy fűtési szezonban hány m3 földgáz elégetett energiája megy veszendőbe egységnyi felületen (m2) keresztül. A két építési mód közötti különbség a "k" értékeken keresztül egy fűtési szezonra vetítve:
A veszteség értéke egy átlagos 200 m2 homlokzati felületű házra vetítve évenként (2008):

téglaépítésű ház esetében: 4,3 x 200 x 106 Ft/ m3 = 91160 Ft
könnyűszerkezetes ház esetében: 1,8 x 200 x 106 Ft/ m3 = 38160 Ft

A különbség (53000 Ft) szembeötlő, ha megnézzük, hogy hány évre tervezzük otthonunkat, és ha tudatában vagyunk annak, hogy várhatóan folyamatosan dráguló földgáz esetén ez az olló tovább nyílik!
Érdekes felvetés a falak hőtároló képessége is.
Köztudott, hogy a téglafal nehezen melegszik át, de tény, hogy ugyanilyen nehezen is adja le a felvett hőt. Egy hagyományos építésű téglaház nyáron, nappal kellemesen hűs, éjjel viszont a nappal felvett hő távozik a falakból, megnehezítve kellemes pihenésünket. Egy téli többnapos vakáció után hazatérve viszont megismerhető hőtároló képesség fonákja is. A ház nehezen melegszik fel, a hő nagy része a falak felmelegítését szolgálja, miközben a levegő temperálása még korántsem elvégzett feladat. Ezzel szemben az általunk épített könnyűszerkezetes házak gyorsan felfűthetők, a falak kevés hőt vonnak el, és az "intelligens ház"-zal kombinálva a hazaindulás pillanatában elég egy hívás a gsm modulra és 1 óra múlva az otthon melege vár téged és családodat, így rengeteg energiát spórolhatsz meg, amely a falak felfűtését szolgálná. De akár a nyári napsütés is emelheti lakásod belső hőmérsékletét, amire nyáron nincs is igazán szükség. A kevés hőt elnyelő ház ilyen esetben jobban ki van téve a napsütés hatásának, mint hagyományos építésű társai. De mi van akkor, ha tudjuk erre is a megoldást? Mit szólnál, ha házadat árnyékba telepítenénk úgy, hogy még fákat sem kell ültetned? Elég ha egy tégla előtétfallal óvjuk meg falpaneleinket a napsugárzástól, így védve ki a nyári hőterhelés kényelmetlen hatásait. És ez az előtétfal még házad egyediségét és szépségét is szolgálja, hiszen a klinkertéglán át a mészhomok tégláig rengeteg lehetőséget biztosít egyedi falazott felület kialakítására!
Ennek az előtétfalnak hála, a Jövő-Háza Exclusive rendszerű házaink esetében a panelek mindig árnyékban vannak. Ehhez társítva az elhagyott 3cm-es légrést, további előny realizálódik, hiszen a légrésben a melegedő levegő felfelé száll így folyamatos cirkulálás mellett hűti a falpaneleket. A falpanel belső oldalában elhelyezett hőtükrös párazáró fólia pedig már csak az alkalmazott építési rendszer fejlettségét mutatja. Ugyanis ez az egyedi falpanel megoldás még a sugárzási hőt is kizárja, amelynek hagyományos hőszigeteléssel nem lehet megálljt parancsolni.
Ennél az oknál fogva építjük -szinte kivétel nélkül- minden házunkat átszellőztetett előtétfallal, miközben ez a rendszer a nappali árnyékolás mellett tudja a komfortos éjszakai pihenés előnyét is biztosítani.

Az általunk kivitelezett házak legfontosabb műszaki, technológiai adatait egy általános esetben alább olvashatod. Természetesen egyéni igényeid és elvárásaid esetén ettől eltérő műszaki tartalommal is dolgozhatunk.

Alapozás:
 • sávalap készítése 35 cm szélességben 90 cm mélységig C10/24 KK betonból
 • lábazat készítése Leier zsalukőből 1-2 sor magasságban C12/24 KK beton kitöltéssel
 • kavicsbetöltés gépi döngöléssel
 • Ø8-as hegesztett háló vasalással 10 cm vastag lemezbetonnal C12/24 KK betonból
 • 1 réteg talajnedvesség elleni szigetelés az egész ház alatt
Falszerkezet:
Jövő-Háza Classic: 5 x 15 cm hőkezelt, hossztoldott ragasztott favázszerkezet, közte 15 cm vastag Ursa VL20 üveggyapot szigetelés. Belső oldalon hőtükrös fólia kerül rögzítésre. A falszerkezet mindkét oldalán gipszrost borítást kap. Külső oldalon 5 cm Hungarocell kerül felhelyezésre.
Jövő-Háza Exclusive: 5 x 15 cm hőkezelt, hossztoldott ragasztott favázszerkezet, közte 15 cm vastag Ursa VL20 üveggyapot szigetelés. Belső oldalon hőtükrös külső oldalon páradiffúziós fólia kerül rögzítésre. A falszerkezet mindkét oldalán gipszrost borítást kap. Az épület köré külső oldalon 10 cm válaszfaltégla előtétfal kerül építésre, 3 cm-es légrés elhagyásával.
Belső főfal: 5 x 15 cm hőkezelt, hossztoldott ragasztott favázszerkezet, közte 15 cm vastag Ursa VL üveggyapot szigetelés, mindkét oldalt gipszrost borítással.
Válaszfal: 5 x 10 cm hőkezelt, hossztoldott ragasztott favázszerkezet, közte 10 cm vastag Ursa VL üveggyapot szigetelés, mindkét oldalt gipszrost borítással.

Födémszerkezet:
Statikai terv szerinti kiosztással készülő 10x20 gerendázat készítése, 20 cm vastag ásványgyapot szigeteléssel, szerelt gipszkarton mennyezettel.

Tetőszerkezet:
Hagyományos torokgerendás fedélszék I. osztályú fenyőgerendákból láng és gombamentesítő anyaggal kezelve. Azzurro betoncserép fedéssel és színes alumínium csatornával, valamint lefolyókkal készül.

Aljzatok:
A vízszigetelt lemezbetonra lépésálló Hungarocell kerül elhelyezésre technológiai fólia terítéssel, amire 6 cm vastag aljzatbeton kerül.

Villanyszerelés:
Villanyórától biztosítéktáblával, falon belül gégecsőben vezetett MBCU kábeles vezetékezés készül Prodax Classic kapcsolókkal.

Gépészet:
A közműcsonkoktól készítjük a víz és szennyvízrendszer kiépítését a tervrajz szerinti végpontokra. A fűtési rendszer alapáron padló és radiátor fűtés kombinációjával készül, turbó melegvíztárolós BAXI NUVOLA gázkazánnal.

Nyílászárók:
Gealan típusú 5 légkamrás műanyag ablakok u=1.1 W/m2K üvegezéssel (igény szerint lehet fa). Beltéri ajtók mélynyomott faerezet mintás kivitelben készülnek.

Homlokzat:
A külső alapvakolatra Peakston nemes vakolat kerül. A lábazati rész klinkerlap vagy ciklopkő burkolattal készül.

Festés:
Oldalfalak, mennyezet glettelése, élvédőzése. Diszperziós festés a kívánt színben.

Burkolás:
Fürdőben, WC-ben 2,1 m magasságig csempeburkolat kerül. Aljzatburkolás a terv szerint készül járóláppal, vagy laminált padlóval. Teraszok, külső lépcsők burkolása fagyálló járólappal történik